Sposób przygotowania:
Naleśniki z serem, malinami i truskawkamiETAP 1:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mleko, wodę, olej i sól. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby "odpoczęło".
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu i cukier (ilość według preferencji).
Owoce myjemy i osuszamy, z truskawek odrywamy szypułki, mniejsze truskawki kroimy na połówki, a większe w ćwiartki. Owoce posypujemy cukrem (ilość według uznania).
ETAP 3:
Przed smażeniem naleśników ciasto przez chwilę mieszamy rózgą.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju i dobrze rozgrzewamy. Za pomocą łyżki wazowej wylewamy porcje ciasta. Gdy naleśnik będzie odstawać od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy.
Po usmażeniu naleśnika patelnię przecieramy i wylewamy kolejną porcję ciasta.
ETAP 4:
Na każdym naleśniku układamy porcję sera oraz owoców (część owoców odkładamy - wyłożymy jena wierzch naleśników).
Naleśniki zwijamy w kopertki i smażymy z obu stron na maśle.
Przed podaniem naleśniki polewamy pozostałym jogurtem, posypujemy cukrem i pozostałymi owocami.