Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki najlepiej smakują mi latem, kiedy to mogę dodać do nich swoje ulubione owoce sezonowe. Maliny i truskawki tworzą pyszny farsz z białym serem.

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami

Składniki:

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami

Na 10 naleśników:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami

ETAP 1:

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Odstawiamy je, aby "odpoczęło".

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mleko, wodę, olej i sól. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby "odpoczęło".

ETAP 2:

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami
Przygotowujemy owoce do farszu: maliny i truskawki

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu i cukier (ilość według preferencji).

Owoce myjemy i osuszamy, z truskawek odrywamy szypułki, mniejsze truskawki kroimy na połówki, a większe w ćwiartki. Owoce posypujemy cukrem (ilość według uznania).

ETAP 3:

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami
Naleśniki smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju

Przed smażeniem naleśników ciasto przez chwilę mieszamy rózgą.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju i dobrze rozgrzewamy. Za pomocą łyżki wazowej wylewamy porcje ciasta. Gdy naleśnik będzie odstawać od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy.
Po usmażeniu naleśnika patelnię przecieramy i wylewamy kolejną porcję ciasta.

ETAP 4:

Naleśniki z serem, malinami i truskawkami
Na każdym naleśniku układamy porcję sera i owoców

Na każdym naleśniku układamy porcję sera oraz owoców (część owoców odkładamy - wyłożymy jena wierzch naleśników).

Naleśniki zwijamy w kopertki i smażymy z obu stron na maśle.

Przed podaniem naleśniki polewamy pozostałym jogurtem, posypujemy cukrem i pozostałymi owocami.