Sposób przygotowania:
Kolorowe kluski do rosołu
Kluski wątrobowe:Wątróbkę mielimy razem z bułka. Do powstałej masy dodajemy roztopione i wystudzone masło lub olej, kasze mannę, jajko i przyprawy razem z natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, masa jest dość rzadka i odstawiamy na 20 minut. Kluski formujemy dwoma łyżkami moczonym w wodzie, mocno dociskamy i wrzucamy na osolony wrzatek. Kluseczki gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Jeżeli nie będziemy podawać od razu, zalewamy je rosołem bo wyschnięte nie wyglądają najlepiej Kluski białe grysikowe: Postępujemy podobnie wbijamy jajko, dodajemy resztę składników, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Formujemy dwoma łyżkami i gotujemy 8-10 minut. Kluski grysikowe można gotować od razu w rosole, ale wątrobowe muszą być gotowane już osobno
zbysiowa
reanja
ha, to nie jestem sama:D
Alex_M