reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kolorowe kluski do rosołu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rosół wiadomo najlepiej smakuje z makaronem, ale dobrze tez smakuje z ziemniakami- szczególnie wołowy, czy też z lanym ciastem. U mnie w domu przygotowuje się też kluski grysikowe i wątrobiane.

Kolorowe kluski do rosołu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe kluski do rosołu

 

  • Kluski wątrobowe:

 

  • 200g wątróbki wieprzowej lub cielęcej

 

  • 1/2 suchej kajzerki

 

 

 

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

 

  • 1 łyżka majeranku

 

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

 

 

  • Kluski białe grysikowe

 

 

  • 5 łyżek wody

 

 

  • 3 łyżki maki

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe kluski do rosołu
Kluski wątrobowe:Wątróbkę mielimy razem z bułka. Do powstałej masy dodajemy roztopione i wystudzone masło lub olej, kasze mannę, jajko i przyprawy razem z natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, masa jest dość rzadka i odstawiamy na 20 minut. Kluski formujemy dwoma łyżkami moczonym w wodzie, mocno dociskamy i wrzucamy na osolony wrzatek. Kluseczki gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Jeżeli nie będziemy podawać od razu, zalewamy je rosołem bo wyschnięte nie wyglądają najlepiej Kluski białe grysikowe: Postępujemy podobnie wbijamy jajko, dodajemy resztę składników, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Formujemy dwoma łyżkami i gotujemy 8-10 minut. Kluski grysikowe można gotować od razu w rosole, ale wątrobowe muszą być gotowane już osobno
Kolorowe kluski do rosołu
Wątróbkę mielimy razem z bułka, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
Kolorowe kluski do rosołu
wbijamy jajko, dodajemy resztę składników, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Kolorowe kluski do rosołu
Kluski formujemy dwoma łyżkami moczonym w wodzie, mocno dociskamy i wrzucamy na osolony wrzatek.
Kolorowe kluski do rosołu
Kluski grysikowe można gotować od razu w rosole przez około 8-10 minut, ale wątrobowe muszą być gotowane już osobno