Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kluski z ciasta ziemniaczanego nadziewane kaszą jaglaną, mięsem i warzywami okazały się strzałem w dziesiątkę.

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

Składniki:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

ETAP 1:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami
Przygotowane składniki dodać do podsmażonej cebuli.

Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem, zalać gorącą wodą, osolić i gotować do miękkości. Kapustę drobno posiekać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć.

Jarmuż bez grubych łodyg blanszować, osączyć, posiekać. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, połączyć z przygotowanymi składnikami.

ETAP 2:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami
Mięso z warzywami i kaszą doprawić do smaku.

Wszystkie przygotowane produkty wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.

ETAP 3:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami
Z ziemniaków, mąki i jajek przygotować ciasto.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, jajka i wyrobić ciasto.

ETAP 4:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami
Na placuszki z ciasta włożyć porcję farszu.

Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki, rozpłaszczyć, włożyć porcję nadzienia.

ETAP 5:

Kluski z mięsem, kaszą i warzywami

Bardzo dokładnie zlepić, formując podłużne kluski. Stopniowo wrzucać do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować na wolnym ogniu około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane wyjąć na talerze, okrasić zrumienioną na smalcu cebulką.