alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

SUPERPRZEPIS

Papryka faszerowana a la gołąbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podłużna papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem ryżu i cukinii smakuje prawie jak gołąbki. Robi się ją zdecydowanie szybciej. Polecam :-)

Papryka faszerowana a la gołąbki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka faszerowana a la gołąbki

 

  • 14 podłużnych papryk
  • 100 g ryżu
  • 1 średnia cukinią
  • 60 dag mielonego mięsa
  • Łyżka suszonej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa uniwersalną
  • Czosnek granulowany
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • Olej
  • Łyżka masła (opcjonalnie)
  • Łyżka koncentratu (opcjonalnie)
  • Łyżka ketchupu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana a la gołąbki
Z papryk odcinamy górę i wydrążamy środki. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy łyżeczką przyprawy uniwersalnej i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odlewamy powstałą wodę. Ryż gotujemy i studzimy. Mięso, ryż i cukinię przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, sól, pieprz, czosnek granulowany i pastę paprykową, dokładnie mieszamy.

Farszem nadziewamy papryki. Polewamy niewielką ilością oleju i pieczemy ok 40 min w temp 180 st.

Ja swoje papryki dodatkowo podsmażyłam na łyżce oleju i masła, następnie dodałam po łyżce koncentratu pomidorowego i ketchupu i podlałam płynem powstałym podczas zapiekania. 

Smacznego:-)
Papryka faszerowana a la gołąbki
Składniki na farsz przekładamy do dużej miski
Papryka faszerowana a la gołąbki
Składniki farszu dokładnie mieszamy, najlepiej ręką
Papryka faszerowana a la gołąbki
Nafaszerowane papryki pieczemy 40 min w temp 180 st