Sposób przygotowania:
Kluski z młodych ziemniaków
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości.
Następnie odcedzamy,lekko studzimy i przeciskamy przez praskę.
Równamy powierzchnię ,dzielimy na cztery części.
Jedną część wyjmujemy i odkładamy na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka i soli do smaku.
Wyrabiamy ciasto gładkie i jednolite.
Z ciasta formujemy kluski.
Gotowe kluski wrzucamy porcjami na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy polane sosem w towarzystwie mięsa lub kurczaka oraz ulubioną kapustą, surówką itp.
Kluski można również podać z podsmażonym boczkiem lub skwarkami.
Następnie odcedzamy,lekko studzimy i przeciskamy przez praskę.
Równamy powierzchnię ,dzielimy na cztery części.
Jedną część wyjmujemy i odkładamy na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka i soli do smaku.
Wyrabiamy ciasto gładkie i jednolite.
Z ciasta formujemy kluski.
Gotowe kluski wrzucamy porcjami na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy polane sosem w towarzystwie mięsa lub kurczaka oraz ulubioną kapustą, surówką itp.
Kluski można również podać z podsmażonym boczkiem lub skwarkami.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuje;)