BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Kluski z młodych ziemniaków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam moją propozycję na kluski z młodych ziemniaków. Kluski pulchne i miękkie , na pewno zasmakują domownikom.

Kluski z młodych ziemniaków Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kluski z młodych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Kluski z młodych ziemniaków
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości.

Następnie odcedzamy,lekko studzimy i przeciskamy przez praskę.

Równamy powierzchnię ,dzielimy na cztery części.

Jedną część wyjmujemy i odkładamy na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajka i soli do smaku.

Wyrabiamy ciasto gładkie i jednolite.

Z ciasta formujemy kluski.

Gotowe kluski wrzucamy porcjami na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podajemy polane sosem w towarzystwie mięsa lub kurczaka oraz ulubioną kapustą, surówką itp.

Kluski można również podać z podsmażonym boczkiem lub skwarkami.
Kluski z młodych ziemniaków
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości
Kluski z młodych ziemniaków
Po ugotowaniu odcedzamy ,lekko studzimy i przeciskamy przez praskę
Kluski z młodych ziemniaków
Równamy i dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i odkładamy na pozostałe ziemniaki
Kluski z młodych ziemniaków
W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną ,dodajemy jajka oraz sól do smaku
Kluski z młodych ziemniaków
Wyrabiamy ciasto z którego formujemy kluski
Kluski z młodych ziemniaków
Kluski gotowe do gotowania

Tagi:

kluski danie