aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kluski z surowych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis ten dostałam od koleżanki, bardzo zachwalała takie kluski, więc i ja pokusiłam się o ich przygotowanie. Rzeczywiście są bardzo łatwe do przygotowania i zarazem smaczne.

Kluski z surowych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z surowych ziemniaków

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z surowych ziemniaków
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Odlewamy wodę którą puściły w trakcie ścierania. Do startych ziemniaków wbijamy jajko oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, żeby powstała zwarta, jednolita masa ziemniaczana. Masa musi być gęsta, żeby kluski nie rozpadły się w trakcie gotowania. Gdy jest jeszcze zbyt rzadka, wówczas dodajemy jeszcze mąkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na łyżkę nabieramy porcję ziemniaków i zsuwamy go do gotującej się wody. Kluski gotujemy ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach. Cebule obieramy i kroimy w piórka, smażymy ją na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Pod koniec smażenia lekko solimy. Kluski podajemy polane tłuszczem i smażoną cebulą. 
Kluski z surowych ziemniaków
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, wodę z nich odsączamy. Dodajemy jajko, sól oraz pieprz.
Kluski z surowych ziemniaków
Nastepnie do ziemniaków dodajemy trzy łyżki mąki.
Kluski z surowych ziemniaków
Całość dokładnie mieszamy, gdy masa wydaje się nam za żadka wówczas dodajemy jeszcze mąkę.
Kluski z surowych ziemniaków
W posolonym wrzątku gotujemy małe kluseczki. Podajemy na ciepło.