Sposób przygotowania:
Kluski z surowych ziemniaków
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Odlewamy wodę którą puściły w trakcie ścierania. Do startych ziemniaków wbijamy jajko oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, żeby powstała zwarta, jednolita masa ziemniaczana. Masa musi być gęsta, żeby kluski nie rozpadły się w trakcie gotowania. Gdy jest jeszcze zbyt rzadka, wówczas dodajemy jeszcze mąkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na łyżkę nabieramy porcję ziemniaków i zsuwamy go do gotującej się wody. Kluski gotujemy ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach. Cebule obieramy i kroimy w piórka, smażymy ją na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Pod koniec smażenia lekko solimy. Kluski podajemy polane tłuszczem i smażoną cebulą.