Sposób przygotowania:
Kluski z ziemniaków gotowanych i surowyc
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej .Zostawić w misce by puściły sok i zlać go. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Zmieszać oba rodzaje ziemniaków , jajko i make ziemniaczaną .Dodać szczyptę soli .
Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść na nią łyżeczka kluski. Poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze ok.5 minut ( to zależy jakie duże zrobi się kluski- trzeba sprawdzić czy nie są surowe - a jak małe żeby się nie rozgotowały ) Wyjmować łyżka cedzakową .Podawać polane skwarkami z boczku .Ja robie do tego kiszoną kapustę zasmażaną .
Zagotować w garnku wodę z solą i kłaść na nią łyżeczka kluski. Poczekać aż wypłyną i gotować jeszcze ok.5 minut ( to zależy jakie duże zrobi się kluski- trzeba sprawdzić czy nie są surowe - a jak małe żeby się nie rozgotowały ) Wyjmować łyżka cedzakową .Podawać polane skwarkami z boczku .Ja robie do tego kiszoną kapustę zasmażaną .