Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane.
W pierwszej kolejności ziemniaki obieramy, a następnie bardzo dokładnie myjemy. 1/3 obranych ziemniaków gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości, Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy, żeby ostygły. Ostudzone ziemniaki mielimy maszynką. Resztę obranych ziemniaków ( nie ugotowanych!) trzemy na tarce o małych oczkach. Ze startych ziemniaków usunąć powstałą wodę. Surowe ziemniaki solimy do smaku według własnego uznania. Ziemniaki surowe starte na tarce oraz ziemniaki ugotowane i zmielone mieszamy razem, a następnie z ugniecionego ciasta formułujemy kuleczki. Kluski ziemniaczane gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości ( aż wypłyną na wierzchu). Boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę wraz z pokrojonym boczkiem, a następnie polewamy tym ugotowane i odcedzone kluseczki ziemniaczane. Jeśli ktoś woli to kluski można polać tylko rozpuszczonym tłuszczem.