kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kluski zaparzane z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski zaparzane z kaszy manny podawać jako dodatek do dań mięsnych, rybnych i jarzynowych

Kluski zaparzane z kaszy manny

Składniki:

Kluski zaparzane z kaszy manny

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski zaparzane z kaszy manny
Zagotować 300 ml wody z solą i masłem, wsypać kaszę i dobrze rozetrzeć, wyrobić na gładką masę na małym ogniu. Kaszę przestudzić, po czym wkładać po jednym rozbitym jaju, stale ucierając, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.Metalową łyżką formować kluski i rzucać na gorącą wodę, ugotować i odcedzić. Przelać gorącą wodą i polać tłuszczem, aby się nie skleiły. Posypać posiekaną natką pietruszki.