kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kluski zaparzane z serem żółtym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski zaparzane z serem żółtym można podawać jako danie główne z sezonową surówką lub jako dodatek do warzyw gotowanych.

Kluski zaparzane z serem żółtym

Składniki:

Kluski zaparzane z serem żółtym

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski zaparzane z serem żółtym
Zagotować mleko z tłuszczem i solą, odstawić z ognia, wsypać całą ilość mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, postawić na małym ogniu i mieszać aż ciasto będzie lśniące. Następnie ciasto przestudzić, dodawać po jednym jaju, ucierając. Ser zetrzeć na drobnej tarce, dodać pod koniec ucierania do ciasta, dobrze wyrobić. Metalową łyżką formować kluski i rzucać na gorącą posoloną wodę. Gdy kluski stracą zapach surowego ciasta i będą miękkie, odcedzić. Przelać gorącą wodą i polać tłuszczem.

Tagi:

sery ser