kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Kluski ziemniaczane 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne kopytka...

Kluski ziemniaczane 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluski ziemniaczane 2

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane 2
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki podusić na pure lub przemielić przez maszynkę do mięsa. Wyłożyć na stolnicę formując wianuszek, w środek wlać jajo, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką. Powinno mieć pulchną, jednolitą konsystencję Podzielić ciasto na kilka części i kolejno na podsypanej mąką stolnicy formować wałki, spłaszczyć je lekko nożem i kroić skośne kluski. Następnie wrzucić je do wrzącej osolonej wody i gotować na wolnym ogniu. Podawać z gotowaną kapustą i smażoną cebulką.
Kluski ziemniaczane 2
Na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałki z ciasta
Kluski ziemniaczane 2
Wyrobione wałki delikatnie spłaszczamy nożem i kroimy kluseczki

Tagi:

ziemniaki