Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie kluski to dobry pomysł na obiad, gdy nasza lodówka świeci pustkami. Okraszone podsmażonym boczkiem i cebulką smakują pysznie.

Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Ziemniaki obieramy o ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskając nadmiar wody.

Wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę.

Doprawiamy pieprzem i solę i mieszamy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Wrzucamy po łyżce ciasta na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

W rondlu lub na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Okraszamy kluski boczkiem i cebulą.
Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Ziemniaki obieramy o ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskając nadmiar wody.
Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Do ziemniaków wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę.
Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Doprawiamy pieprzem i solę i mieszamy do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą
W rondlu lub na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.