Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kluski ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski ziemniaczane są wszystkim znane. U nas najczęściej jadane z sosem lub klasycznie z kapustą zasmażaną.

Kluski ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane
Ugotowane zimne ziemniaki przeciskam przez praskę do kartofli, dodaję mąkę, sole i wbijam jajko. Wyrabiam ciasto, które ma być gładkie i nie klejące. Z ciasta formuję okrągłe kluski. W garnku gotuję wodę, która solę, wrzucam na gotującą wodę kluski i gotuję przez około 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Kluski ziemniaczane
do miski przeciskamy ziemniaki wbijamy jajo i dodajemy mąkę
Kluski ziemniaczane
wyrabiamy ciasto aby było gładkie i jednolite
Kluski ziemniaczane
z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kluseczki