Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane z truskawkami
Ziemniaki obieramy zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania. Solimy.
Gdy się ugotują odlewamy wodę i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki muszą przestygnąć.
Truskawki myjemy, osuszamy i oprószamy cukrem pudrem(najlepiej przed dodaniem do klusek).
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąki i wbijamy jajka.
Dość szybko zagniatamy cisto, podsypujemy mąką i robimy z ciasta wałek taki kopytkowy.
Kroimy go na kawałki i robimy placuszki do każdego nakładamy np po dwie truskawki i zlepiamy.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Podajemy z posłodzoną śmietaną.
Gdy się ugotują odlewamy wodę i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki muszą przestygnąć.
Truskawki myjemy, osuszamy i oprószamy cukrem pudrem(najlepiej przed dodaniem do klusek).
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąki i wbijamy jajka.
Dość szybko zagniatamy cisto, podsypujemy mąką i robimy z ciasta wałek taki kopytkowy.
Kroimy go na kawałki i robimy placuszki do każdego nakładamy np po dwie truskawki i zlepiamy.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia.
Podajemy z posłodzoną śmietaną.