Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
1. Warstwa:
Rozgrzać olej na patelni wrzucić szpinak, mieszając doprowadzić do rozmrożenia się szpinaku i odparowania wody, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i biały ser, dokładnie wymieszać.
2, Warstwa:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, Vegetę, smażyć kilka minut.
Następnie dodać pomidory z puszki, mieszając dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry.
Blachę wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem, posypać połową sera żółtego.
Następnie na serze ułożyć plastry ziemniaków, tak aby jeden plaster zachodził na drugi.
Ziemniaki posypać papryką, solą i pieprzem oraz resztą sera żółtego.
Nagrzać piekarnik 180 stopni, włożyć blachę z ziemniakami i piec przez 35 minut.
Po tym czasie, na ziemniaki wyłożyć szpinak z serem a na szpinak mięso mielone.
Całość posypać serem mozzarella.
Za pomocą papieru zwinąć w roladę, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.
Smacznego.
Rozgrzać olej na patelni wrzucić szpinak, mieszając doprowadzić do rozmrożenia się szpinaku i odparowania wody, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i biały ser, dokładnie wymieszać.
2, Warstwa:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, Vegetę, smażyć kilka minut.
Następnie dodać pomidory z puszki, mieszając dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry.
Blachę wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem, posypać połową sera żółtego.
Następnie na serze ułożyć plastry ziemniaków, tak aby jeden plaster zachodził na drugi.
Ziemniaki posypać papryką, solą i pieprzem oraz resztą sera żółtego.
Nagrzać piekarnik 180 stopni, włożyć blachę z ziemniakami i piec przez 35 minut.
Po tym czasie, na ziemniaki wyłożyć szpinak z serem a na szpinak mięso mielone.
Całość posypać serem mozzarella.
Za pomocą papieru zwinąć w roladę, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.
Smacznego.