Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, 10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojoną dynię i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem z końcówką do ubijania ziemniaków. Wyrównać w naczyniu, podzielić na 4 części, jedną część odłożyć, wolne miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną.
Wymieszać łyżką, dodać posiekany koperek, zagnieść ciasto. Rękami formować kulki, lekko spłaszczyć, na środku małym palcem zrobić wgłębienie. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Wymieszać łyżką, dodać posiekany koperek, zagnieść ciasto. Rękami formować kulki, lekko spłaszczyć, na środku małym palcem zrobić wgłębienie. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.