Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kluski ziemniaczane z dodatkiem dyni i koperku są oryginalne, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, 10 minut przed końcem gotowania wsypać pokrojoną dynię i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem z końcówką do ubijania ziemniaków. Wyrównać w naczyniu, podzielić na 4 części, jedną część odłożyć, wolne miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną.

Wymieszać łyżką, dodać posiekany koperek, zagnieść ciasto. Rękami formować kulki, lekko spłaszczyć, na środku małym palcem zrobić wgłębienie. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Ugotowane ziemniaki z dynią zmiksować lub przecisnąć przez praskę.
Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Wyrównać w naczyniu, podzielić na 4 części.
Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Jedną część odłożyć a wolne miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną.
Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Wymieszać łyżką, wsypać posiekany koperek, zagnieść ciasto.
Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem
Formować kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyć, zrobić wgłębienie.