ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem. Takie kluseczki można podawać do ulubionej zupy na przykład rosołu, pomidorówki albo ogórkowej.

Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem

 

Sposób przygotowania:

Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem
Ścieramy cztery ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Dużego batata obieramy ze skóry i także ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wbijamy dwa duże jajka i dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę czubatą mączki ziemniaczanej i szklankę mąki żytniej. Mieszamy wszystko razem i dodajemy szczyptę soli.

Nakładamy ciasto na denko i kładziemy dużą łyżką kluseczki do wrzątku ze solą i łyżką oleju.

Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. Podajemy do ulubionej zupy.
Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem
Ścieramy cztery ziemniaki na tarce o drobnych oczkach
Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem
Dużego batata obieramy ze skóry i także ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem
Do startych ziemniaków dodajemy mąkę żytnią pszenną i ziemniaczaną
Żółciutkie kluski ziemniaczane z batatem
Nakładamy ciasto na denko i cienko je rozkładamy

Tagi:

dania kluski