Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski ziemniaczane to świetny dodatek do sosu.

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Obrane, ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Zimne ziemniaki ubić w misce, podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków odłożyć, uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki, szczypiorek, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować kluski o dowolnym kształcie. ( wzorek na kluskach robiłam widelcem) Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podawać z sosem, mięsem i surówką.
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ziemniaki wyrównać w misce i podzielić na cztery części
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i pozostałe składniki
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Wyrobić ciasto i formować kluski o dowolnym krztałcie