Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem są bardzo smacznym dodatkiem do dania z mięsem, sosem i surówką.

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać mąkę ziemniaczaną drobno posiekany szczypiorek, żółtko, wymieszać. Pod koniec delikatnie połączyć ze sztywno ubitą pianą z białka. Łyżką zanurzoną w mące ziemniaczanej nabierać porcje ciasta i wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 2 minuty, wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Dodać mąkę i przygotowane pozostałe składniki
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Łyżką nabierać porcje ciasta i wkłądać do wrzącej wody
Kluski ziemniaczane ze szczypiorkiem
Gotować przez 2 minuty wyjąć łyżką cedzakową