msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kopytka koperkowe.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja rodzina uwielbia kopytka.Dla odmiany zrobiłam wersję koperkową.

Kopytka koperkowe.

Składniki:

Kopytka koperkowe.

 

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2-3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli+ 1 łyżka
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Kopytka koperkowe.
W garnku wstawić wodę do gotowania kopytek,osolić ją łyżką soli. W czasie,gdy będzie się podgrzewać w dużej misce wyrobić szybko ciasto na kopytka.Ziemniaki,koperek, dwie szklanki mąki,łyżeczkę soli i jajka zagnieść szybko. Z ciasta urywać kawałki i na podsypanej mąką stolnicy toczyć dłoniami płaskie wałeczki.Lekko je rozpłaszczać i kroić ukośne kluski-kopytka (ok.1/2 cm szerokości). Wrzucać partiami na osolony wrzątek, nie przerywając wrzenia.Lekko zamieszać drewnianą łyżką, by nie porozrywać klusek.Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować je łyżką cedzakową i wrzucić kolejną partię. Kopytka przelewam na durszlaku zimną wodą i osączam.Wtedy się nie sklejają.Jeśli gotuję je na kolejny dzień mieszam z niewielką ilością oleju.Taki sposób przejęłam od Pyzy-jest niesłychanie praktyczny.