Sposób przygotowania:
Knedle podwójnie śliwkowe
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Do ziemniaków dodać jajka i obie mąki. Wszystko dobrze zagnieść (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Z przygotowanego ziemniaczanego ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm i pokroić go w 3-4 cm plastry. Każdy plasterek ciasta spłaszczyć w dłoniach. Na środku każdego plasterka ciasta ułożyć po pół śliwki węgierki i po pół śliwki renklody (można użyć wypestkowanych śliwek świeżych lub z kompotu - świeże można lekko oprószyć cukrem). Wokół śliwek uformować okrągłe kluski. W garnku zagotować wodę (tyle, żeby wrzucone do niej knedle swobodnie pływały), wodę lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami knedle. Gotować je ok. 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać np. polane dowolnym jogurtem.