Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Knedle podwójnie śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle nadziewane dwoma rodzajami śliwek.

Knedle podwójnie śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle podwójnie śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Knedle podwójnie śliwkowe
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Do ziemniaków dodać jajka i obie mąki. Wszystko dobrze zagnieść (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Z przygotowanego ziemniaczanego ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm i pokroić go w 3-4 cm plastry. Każdy plasterek ciasta spłaszczyć w dłoniach. Na środku każdego plasterka ciasta ułożyć po pół śliwki węgierki i po pół śliwki renklody (można użyć wypestkowanych śliwek świeżych lub z kompotu - świeże można lekko oprószyć cukrem). Wokół śliwek uformować okrągłe kluski. W garnku zagotować wodę (tyle, żeby wrzucone do niej knedle swobodnie pływały), wodę lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami knedle. Gotować je ok. 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać np. polane dowolnym jogurtem.
Knedle podwójnie śliwkowe
Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę.
Knedle podwójnie śliwkowe
Uformowany z ciasta wałek pokrojony w plastry.
Knedle podwójnie śliwkowe
Dwa rodzaje śliwek ułożone na spłaszczonych plasterkach ciasta.
Knedle podwójnie śliwkowe
Okrągłe kluski uformowane wokół śliwek.