WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Knedle serowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Knedle serowe ze śliwkami to rodzaj klusek z białego sera nadziewanych owocami, w tym przypadku śliwkami. Pyszny obiad lub deser.

Knedle serowe ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knedle serowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle serowe ze śliwkami

ETAP 1:

Śliwki rozmrozić na durszlaku. Do miski wsypać mąkę, włożyć ser, wbić jajka, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 7 cm i pokroić na równe plasterki.

Każdy plasterek rozpłaszczyć w rękach, na środku ułożyć śliwkę, posypać 1 łyżeczką cukru i skleić brzegi ciasta formując w dłoniach tak by miał kształt kulki. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić knedle. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.

Na patelni roztopić kopiatą łyżkę masła, wsypać ok. 2 łyżki bułki tartej, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Chwilę przesmażyć żeby bułka się zrumieniła. Gorącą bułką polać ugotowane knedle. Dodatkowo można knedle podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Knedle serowe ze śliwkami
Knedle serowe ze śliwkami po ugotowaniu i polaniu bułką w naczyniu żaroodpornym
Knedle serowe ze śliwkami
Knedle serowe ze śliwkami przed ugotowaniem