Sposób przygotowania:
Serowe knedle ze śliwkamiETAP 1:
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto.
Uformować dwa wałki o śr. około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów.
ETAP 2:
Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę.
ETAP 3:
Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia.
Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić.
ETAP 4:
Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce.