czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Serowe knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, lekko słodkie i bardzo sycące knedle ze śliwkami, idealne na piątkowy obiad. Dzieci się nimi zajadają!

Serowe knedle ze śliwkami

Składniki:

Serowe knedle ze śliwkami

 

Panierka:

  • szklanka bułki tartej,
  • 75g masła,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

Serowe knedle ze śliwkami

ETAP 1:

Serowe knedle ze śliwkami
Utoczyć dwa walki, każdy pociąć na plastry.

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać pokruszony ser (nie trzeba go mielić!), pokrojone na plasterki masło oraz wbić jajka. Całość razem posiekać, po czym zagnieść gładkie ciasto.

Uformować dwa wałki o śr. około 4 cm. Następnie każdy wałek pociąć na około 12-15 plastrów.

ETAP 2:

Serowe knedle ze śliwkami
Każdy plaster spłaszczać, układac śliwkę.

Każdy plaster lekko spłaszczać i kłaść na środku 1 całą wydrylowaną śliwkę.

ETAP 3:

Serowe knedle ze śliwkami
Dokładanie zlepiać knedle i gotować ok 8 minut.

Następnie dokładnie zlepiać, tworząc okrągłe knedle. Wrzucać na gorący, osolony wrzątek i gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia.

Po ugotowaniu wyjąć i odcedzić.

ETAP 4:

Serowe knedle ze śliwkami
masło stopić, dodać bułkę, cukier i przyprawę

Masło stopić, dodać bułkę tartą, cukier oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Ciepłe knedle obtaczać w tak przygotowanej panierce.