Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta.
Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe jak kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać.
Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z cukrem, polewać knedle, posypać cynamonem. Smacznego !
Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe jak kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać.
Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z cukrem, polewać knedle, posypać cynamonem. Smacznego !