Sposób przygotowania:
Knedle serowe ze śliwkamiETAP 1:
Śliwki rozmrozić na durszlaku. Do miski wsypać mąkę, włożyć ser, wbić jajka, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 7 cm i pokroić na równe plasterki.
Każdy plasterek rozpłaszczyć w rękach, na środku ułożyć śliwkę, posypać 1 łyżeczką cukru i skleić brzegi ciasta formując w dłoniach tak by miał kształt kulki. W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić knedle. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni roztopić kopiatą łyżkę masła, wsypać ok. 2 łyżki bułki tartej, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Chwilę przesmażyć żeby bułka się zrumieniła. Gorącą bułką polać ugotowane knedle. Dodatkowo można knedle podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.