Sposób przygotowania:
Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Truskawki myjemy, wyjmujemy szypułki, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Do truskawek wsypujemy łyżkę cukru i delikatnie mieszamy. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek, następnie nożem dzielimy na mniejsze kawałki. Z kawałków ciasta robimy placek, na środek układamy po łyżeczce truskawek i zlepiamy formując kulki.Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto. Uformowane kule wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Mieszamy by nie przykleiły się do dna garnka i gotujemy do czasu aż wypłyną na wierzch. Następnie przecedzamy, przelewamy wrzątkiem na durszlaku i układamy na talerzu. Do reszty farszu truskawkowego dosypujemy jeszcze łyżkę cukru i miksujemy blenderem. Powstałym sosem polewamy knedle.