wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle można robić nie tylko ze śliwkami, te nadziane i polane truskawkami zaskakują smakiem. Świetne na obiad lub ciepłą kolację, zachwycą niejednego łasucha.

Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Truskawki myjemy, wyjmujemy szypułki, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Do truskawek wsypujemy łyżkę cukru i delikatnie mieszamy. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek, następnie nożem dzielimy na mniejsze kawałki. Z kawałków ciasta robimy placek, na środek układamy po łyżeczce truskawek i zlepiamy formując kulki.Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto. Uformowane kule wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Mieszamy by nie przykleiły się do dna garnka i gotujemy do czasu aż wypłyną na wierzch. Następnie przecedzamy, przelewamy wrzątkiem na durszlaku i układamy na talerzu. Do reszty farszu truskawkowego dosypujemy jeszcze łyżkę cukru i miksujemy blenderem. Powstałym sosem polewamy knedle.
Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę
Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym
Truskawki szypułkujemy, myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i posypujemy łyżką cukru
Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym
ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy gruby wałek i kroimy na mniejsze kawałki
Knedle truskawkowe z sosem truskawkowym
z ciasta formujemy płaski placek, na środek nakładamy farsz z truskawek i formujemy kule.