Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami
ziemniaki obieram, i gotuję, odcedzam, studzę i zagniatam praską do ziemniaków albo można zmielić maszynką do mięsa. Z ziemniaków formuję kulkę którą dziele na 4 części. Dwie części odkładam ziemniaków, i dodaję w miejsce jednej części , mąkę pszenną, i drugiej części ziemniaków mąkę ziemniaczaną. Mąki ma tyć tyle dodanej ile odłożyliśmy ziemniaków Dokładam dwie części pozostałe ciasta,jajko, sól i , i całość wyrabiam ręką. Jeżeli ciasto klei się za bardzo to dodaję więcej mąki. Z ciasta formuję wałek i kroję na mniejsze części. Do każdej części wkładam po 1 truskawce i formuję kulki. Do gotującej się wody wkładam knedel i gotuję od momentu wypłynięcia na wierzch 4 minuty. Podaję z sosem. Truskawki miksuję blenderem, dodaję jogurt. Mieszam już dalej łyżką sos będzie gęsty wtedy.