Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami inaczej
Truskawki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie.
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić do ostudzenia.
Następnie ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać obie mąki, jajko, sól,olej,zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek, pokroić go na kilka mniejszych kawałków.
Z każdego kawałka formować placuszek, położyć na nim truskawkę, posypać truskawkę cukrem, zalepić brzegi, nadając im okrągły kształt.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Ugotowane knedle wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną, posypać cukrem pudrem.
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić do ostudzenia.
Następnie ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać obie mąki, jajko, sól,olej,zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałek, pokroić go na kilka mniejszych kawałków.
Z każdego kawałka formować placuszek, położyć na nim truskawkę, posypać truskawkę cukrem, zalepić brzegi, nadając im okrągły kształt.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Ugotowane knedle wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną, posypać cukrem pudrem.