Sposób przygotowania:
Knedle z kartoflanego ciasta ze śliwkami
Ugotować sagan mączystych kartofli, rozetrzeć je w makutrze wałkiem, wlać łyżkę mleka, żeby było wilgotne, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. A gdy to wybornie utarte, dosypać szklankę najpiękniejszej przesianej mąki i zagnieść ciasto w makutrze, uważając, aby było miękkie jak na kładzione kluski. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze łyżkę mleka. Z tego ciasta brać ręką kawałeczki, rozciągać w ręku i zawijać w każdy kawałek jedną, bardzo dojrzałą węgierkę całą bez wyjmowania pestek. Ciasta powinna być najcieńsza warstwa na śliwkach. Tak zrobione knedle rzuca się na bardzo obfitą wrzącą wodę w obszernym rondlu. Wyjęte z wody po¬lać gorącym młodym masłem. Pestek nie można wyjmować, bo sok ze śliwek rozmiękczy ciasto.