bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Knedle z kartoflanego ciasta ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny przepis. Polecam.

Knedle z kartoflanego ciasta ze śliwkami

Składniki:

Knedle z kartoflanego ciasta ze śliwkami

 

  • ziemniaków, łyżka mleka, l jajo, l żółtko, 25 dag mąki; 75 dag śliwek węgierek, masło

Sposób przygotowania:

Knedle z kartoflanego ciasta ze śliwkami
Ugotować sagan mączystych kartofli, rozetrzeć je w makutrze wałkiem, wlać łyżkę mleka, żeby było wilgotne, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. A gdy to wybornie utarte, dosypać szklankę najpiękniejszej przesianej mąki i zagnieść ciasto w makutrze, uważając, aby było miękkie jak na kładzione kluski. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze łyżkę mleka. Z tego ciasta brać ręką kawałeczki, rozciągać w ręku i zawijać w każdy kawałek jedną, bardzo dojrzałą węgierkę całą bez wyjmowania pestek. Ciasta powinna być najcieńsza warstwa na śliwkach. Tak zrobione knedle rzuca się na bardzo obfitą wrzącą wodę w obszernym rondlu. Wyjęte z wody po¬lać gorącym młodym masłem. Pestek nie można wyjmować, bo sok ze śliwek rozmiękczy ciasto.