Knedle z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne knedli se śliwkami lub morelami

Knedle z owocami

Składniki:

Knedle z owocami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z owocami
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, przeciśnij przez praskę. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki (morele wcześniej sparzyć i obrać)
a w ich miejsce włóż po kostce cukru. Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką,żółtkami, łyżeczką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto, ulep wałek pokrój go na 20 plastrów na posypanej mąką stolnicy. Każdy plaster spłaszcz dłonią, na wierzchu połóż owoc, sklej uformuj okrągłego knedla. Gotuj porcjami w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch . Rozgrzej resztę masła, posyp tartą bułką i cukrem, zrumień. Osączone knedle obtocz w mieszaninie i od razu podawaj.