Sposób przygotowania:
Knedle z śliwką i migdałem
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajo,jogurt, makę ziemniaczaną, szczyptę soli.
Wsypujemy 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrabiamy ciasto dosypując resztę mąki. Formujemy wałek, kroimy go na cieńkie plastry.
Obieramy śliwki z pestek, do każdej wkładamy migdałka.
Śliwkę układamy na plastrze ciasta i formujemy knedelka.
Tak samo postępujemy z pozostałymi do wyczerpania składników.
Gotumyj je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu.
Bułkę rumienimy na rozgrzanym maśle.
Podajemy knedelki polane masłem z rumianą bułeczką posypane cukrem.
Wsypujemy 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrabiamy ciasto dosypując resztę mąki. Formujemy wałek, kroimy go na cieńkie plastry.
Obieramy śliwki z pestek, do każdej wkładamy migdałka.
Śliwkę układamy na plastrze ciasta i formujemy knedelka.
Tak samo postępujemy z pozostałymi do wyczerpania składników.
Gotumyj je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu.
Bułkę rumienimy na rozgrzanym maśle.
Podajemy knedelki polane masłem z rumianą bułeczką posypane cukrem.