SUPERPRZEPIS

Knedle z śliwką i migdałem

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Knedle z śliwką i migdałem Więcej zdjęć (3)

Gdy tylko zostanie trochę ziemniaczków z obiadu, na kolację robię knedelki ze śliwkami.

Składniki:

Knedle z śliwką i migdałem

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z śliwką i migdałem
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajo,jogurt, makę ziemniaczaną, szczyptę soli.
Wsypujemy 1/2 szklanki maki pszennej. Wyrabiamy ciasto dosypując resztę mąki. Formujemy wałek, kroimy go na cieńkie plastry.
Obieramy śliwki z pestek, do każdej wkładamy migdałka.
Śliwkę układamy na plastrze ciasta i formujemy knedelka.
Tak samo postępujemy z pozostałymi do wyczerpania składników.

Gotumyj je w lekko osolonej wodzie przez ok 2 minuty po wypłynięciu.
Bułkę rumienimy na rozgrzanym maśle.
Podajemy knedelki polane masłem z rumianą bułeczką posypane cukrem.
Knedle z śliwką i migdałem
Węgierki myjemy, wyjmujemy pestki które zastępujemy migdałami
Knedle z śliwką i migdałem
Knedelki podajemy polane bułeczką zarumienioną na maśle.