Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami
Truskawki odszypułkować, umyć i odłożyc żeby odciekły. Z mąki, soli, jaja, oleju i wody (wlewać stopniowo) zagnieść luźne ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm i wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść truskawkę i zlepiać ciasto formując kulę. W szerokim garnku zagotować wodę z solą i kłaść partiami pyzy. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Śmietanę ubić z cukrem. Podzielić pyzy na 4 porcje i na kazdy talerz kłaść bita śmietanę.
Można użyć bitej śmietany w sprayu.
Śmietanę ubić z cukrem. Podzielić pyzy na 4 porcje i na kazdy talerz kłaść bita śmietanę.
Można użyć bitej śmietany w sprayu.