Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Knedle ze śliwkami- zawsze podaję je polane sosem śmietanowym. Z tym dodatkiem smakują wybornie. Polecam gorąco!!!

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami

Zagniatanie ciasta

Knedle ze śliwkami
Z mąki, jajka i ugotowanych ziemniaków zagniatam ciasto.

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.

Rozwałkowanie ciasta

Knedle ze śliwkami
Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty.

Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.

Formowanie knedli

Knedle ze śliwkami
Formuję okrągłe knedle, gotuję, odcedzam i polewam sosem śmietanowym.

Ciasto zlepiam w kulę. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polecam knedle.


Tagi:

knedle dania