Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Owoce pozbawiamy pestek. Duże kroimy na mniejsze ćwiartki. W miejsce pestek dajemy cukier muscovado.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do miski. Dodajemy do nich pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta formujemy okrągłe placki. Na środek dajemy śliwki wypełnione cukrem i oblepiamy je ciastem formując okrągłe knedle.
Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do miski. Dodajemy do nich pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta formujemy okrągłe placki. Na środek dajemy śliwki wypełnione cukrem i oblepiamy je ciastem formując okrągłe knedle.
Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.