misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, lekkie knedle z polskimi aromatycznymi śliwkami. Doskonały pomysł na obiad z sezonowymi owocami.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki dokładnie myjemy i osuszamy. Owoce pozbawiamy pestek. Duże kroimy na mniejsze ćwiartki. W miejsce pestek dajemy cukier muscovado.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przepuszczamy przez praskę do miski. Dodajemy do nich pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.

Odrywamy kawałki ciasta formujemy okrągłe placki. Na środek dajemy śliwki wypełnione cukrem i oblepiamy je ciastem formując okrągłe knedle.

Gotowe gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Podajemy np. polane masłem i posypane cukrem.
Knedle ze śliwkami
Śliwki bardzo dokładnie myjemy i osuszamy.
Knedle ze śliwkami
Śliwki pozbawiamy pestek w miejsce których damy cukier
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki gotujemy do miękkości po czym przeciskamy przez praskę
Knedle ze śliwkami
Do miski z ziemniakami dodajemy pozostałe składniki ciasta
Knedle ze śliwkami
Zarabiamy ciasto
Knedle ze śliwkami
W miejsce śliwek dajemy cukier muscovado
Knedle ze śliwkami
Na krążki ciasta dajemy śliwki które oblepiamy ciastem
Knedle ze śliwkami
Formujemy zgrabne knedle
Knedle ze śliwkami
Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch

Tagi:

knedle dania