Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny smak dzieciństwa, zapraszam na knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę - odstawiamy do ostygnięcia. Letnie ziemniaki przekładamy do miski i ubijamy, dzielimy na 4 części i 1 część wykrawamy. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków) i dodatkowo dodajemy 2 łyżki mąki orkiszowej. Następnie wbijamy jajo i mieszamy składniki. Przesypujemy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrobimy jednolite ciasto, dzielimy je na 4 równe części. 1 część zostawiamy na stolnicy i formujemy wałek równej grubości, a resztę przykrywamy ściereczką. Wałek dzielimy na 10 równych części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy małą śliwkę i dokładnie zaklejamy. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżeczki masła, gotujemy około 6 minut od momentu wypłynięcia. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilę smażymy. Knedle podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego :)
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki gotujemy przeciskamy przez praskę i dzielimy na 4 części
Knedle ze śliwkami
Dodajemy mąki jajo i zagniatamy elastyczne ciasto
Knedle ze śliwkami
Ciasto dzielimy na 4 części a każdą część na 10
Knedle ze śliwkami
Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy