Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę - odstawiamy do ostygnięcia. Letnie ziemniaki przekładamy do miski i ubijamy, dzielimy na 4 części i 1 część wykrawamy. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków) i dodatkowo dodajemy 2 łyżki mąki orkiszowej. Następnie wbijamy jajo i mieszamy składniki. Przesypujemy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrobimy jednolite ciasto, dzielimy je na 4 równe części. 1 część zostawiamy na stolnicy i formujemy wałek równej grubości, a resztę przykrywamy ściereczką. Wałek dzielimy na 10 równych części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy małą śliwkę i dokładnie zaklejamy. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżeczki masła, gotujemy około 6 minut od momentu wypłynięcia. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilę smażymy. Knedle podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego :)