Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle zwyczajne kluchy ze śliwkami nie muszą być ze śmietaną czy tartą bułką. Dzięki odrobinie wiórków i cukru można je udekorować chrupiącą okrasą.

Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą

 

  • kg ugotowanych ziemniaków
  • szklanka śliwek
  • szklanka mąki + 2 łyżki
  • jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • woda i sól do gotowania

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Z ziemniaków, szklanki mąki, jajka zagniatamy ciasto. W niewielkim naczyniu mieszamy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Na dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta, połówkę śliwki obtaczamy w mące z cukrem, układamy na cieście i zlepiamy formując kulę. Gotujemy w osolonym wrzątku, osiem minut od wypłynięcia knedli na wierzch. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy wiórki aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy i jak okrasa zbije się w twarde kawałki polewamy nimi knedle. 
Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą
Kilogram ugotowanych ziemniaków przeciskamy przez praskę.
Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą
Śliwki myjemy, a następnie usuwamy wszystkie pestki.
Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą
Obtoczone w mące i cukrze śliwki zawijamy w ciasto.
Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą
Gotujemy wolno w osolonym wrzątku, osiem minut od wypłynięcia.