Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami polewane miodem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli wychodzi nam za suche możemy dodać łyżkę mleka. Śliwki przecinamy nożem na pół, wyciągamy pestki. Wkładamy do miseczki posypujemy mąką i przyprawą Kamis. lekko potrząsamy aby się obtoczyły. Na dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta, kładziemy połówkę śliwki i formujemy kluseczkę. Gotujemy wolno na osolonym wrzątku około 10 - 15 min. Na suchej patelni przepalamy tartą bułkę. Gotowe knedle wyciągamy łyżką cedzakową i pozwalamy aby woda z nich spłynęła. Jeszcze gorące układamy na talerzu, polewamy miodem według gustu i posypujemy tartą bułką.
![Knedle ze śliwkami polewane miodem Knedle ze śliwkami polewane miodem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-polewane-miodem-230739.jpg)
![Knedle ze śliwkami polewane miodem Knedle ze śliwkami polewane miodem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-polewane-miodem-230740.jpg)
![Knedle ze śliwkami polewane miodem Knedle ze śliwkami polewane miodem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-polewane-miodem-230741.jpg)
![Knedle ze śliwkami polewane miodem Knedle ze śliwkami polewane miodem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-polewane-miodem-230742.jpg)