Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami węgierkami
Zmielone ziemniaki , podzielić na cztery równe części , jedną z nich odłożyć , w to miejsce wsypać równowartość mąki , dołożyć czwartą część ziemniaków i zagnieść ciasto. Utoczyć wałek grubszy niż na kopytka pokroić ukośnie na grube słupki , każdy rozpłaszczyć , nadziać śliwką i dokładnie zlepić nadając kształt kuli. Knedle gotować w osolinym wrzątku od momentu wypłynięcia około 5-7 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na ogrzany półmisek , posypać cukrem i polać zrumienioną na maśle tartą bułeczką. Można opruszyć cynamonem jeśli domownicy lubieją ten smak. Knedle również wyśmienicie smakują posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną.
msewka
Natala1210
Sarenka
Pyza
hoffija44
Babciagramolka
kinga
elzbieta8960
hoffija44
Wierzę ........sama długo mieszkałam poza krajem i wiem co znaczy tęsknić za swojskimi smakami:)
yola