Sposób przygotowania:
Knedle ze śwliwkami
Ziemniaki gotuję, odcedzam, i przeciskam przez praskę. Formuje kulę, kroję na cztery części.Jedną część odkładam i w to miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną taką sama ilość jak odłożona czwarta cześć ciasta. i łyżkę mąki pszennej. Dodaję jajko, sól, i ugniatam ciasto dalej. Formuje wałek, kroję na mniejsze części. Do każdej dodaje połowę śliwki bez pestki i formuje kuleczki. Gotuję w gotującej wodzie, aż wypłyną na wierzch około 4 minuty. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i chwile przesmażam. Knedle polewam bułką :-)
Ela Dz
edytaha
Hihi, ja tam przed kolacją, a może i całkiem bez niej... Ale sobie popatrzę i się poślinię :)
mysza75
A tak jakoś wyszło że po kolacji ha ha , a faktycznie są pyszne ie jadłam 4 lata bo nie mogłam więc delektowałam się nimi :-)