Sposób przygotowania:
Knedle serowe z truskawkami
1. Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli i przestudzić. Następnie przepuścić je przez maszynkę lub praskę.
2. Ser także przepuścić przez maszynkę i wymieszać z zimną masą ziemniaczaną. Następnie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i zagnieść ciasto.
3. Z ciasta formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy z nich napełniać truskawką i skleić nadając im tym samym kształt kulek.
4. Knedle gotować w osolonym wrzątku, przez 5 minut od momentu, gdy knedle wypłyną na wierzch wody. Knedle podawać polane stopionym masełkiem i posypane cukrem lub cynamonem.
2. Ser także przepuścić przez maszynkę i wymieszać z zimną masą ziemniaczaną. Następnie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i zagnieść ciasto.
3. Z ciasta formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy z nich napełniać truskawką i skleić nadając im tym samym kształt kulek.
4. Knedle gotować w osolonym wrzątku, przez 5 minut od momentu, gdy knedle wypłyną na wierzch wody. Knedle podawać polane stopionym masełkiem i posypane cukrem lub cynamonem.