SUPERPRZEPIS

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami

Knedle z owocami są bardzo popularne i smaczne. Mus z dyni w cieście dodaje delikatnej słodyczy i pięknego koloru.

Składniki:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami

ETAP 1:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami
Do zmiażdżonych ziemniaków dodać resztę składników.

Ugotowane, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać pół łyżeczki soli, mus z dyni, obie mąki i jajko.

ETAP 2:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami
Z przygotowanych produktów wyrobić gładkie ciasto.

Szybko wyrobić na jednolite ciasto.

ETAP 3:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami
Przygotowane cisto podzielić na kawałeczki.

Na posypanej mąką desce uformować wałki i pokroić na kawałki.

ETAP 4:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami
Na rozpłaszcone ciasto włożyć truskawkę.

Z każdego kawałka ciasta zrobić placuszek i ułożyć truskawkę. ( ja miałam truskawki mrożone).

ETAP 5:

Knedle ziemniaczano-dyniowe z truskawkami

Truskawki zawinąć ciastem i dokładnie zlepić formując knedle.
Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z bitą śmietaną i cukrem lub okraszone rumianym masłem.