Sposób przygotowania:
Knysze z cebulą
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. następnie połączyć z resztą mąki, , jajkami, stopionym masłem i szczyptą soli. wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oliwie i doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość palca i pokroić na kwadraty wielkości ok. 8x8 cm. na środek każdego kwadratu nałożyć farsz i skleić przeciwległe rogi. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć na niej knysze. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni