mrowka211

mrowka211

Kucharz
[Przepisów: 6]

Knysze z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dodatek np. do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu

Knysze z cebulą

Składniki:

Knysze z cebulą

 

  • 2 szkl. mąki
  • 3 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki masła
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczk cukru
  • sól, pieprz, tłuszcz do smarowania blachy

Sposób przygotowania:

Knysze z cebulą
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. następnie połączyć z resztą mąki, , jajkami, stopionym masłem i szczyptą soli. wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oliwie i doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość palca i pokroić na kwadraty wielkości ok. 8x8 cm. na środek każdego kwadratu nałożyć farsz i skleić przeciwległe rogi. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć na niej knysze. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Tagi:

jajko jajka