pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kofta kebab z dziczyzny z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kofta kebab z dziczyzny czyli szaszłyki z mięsem mielonym podane z sosem czosnkowym

Kofta kebab z dziczyzny z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kofta kebab z dziczyzny z sosem

 

  • mięso mielone z dzika 50 dag
  • bułka czerstwa 1
  • mleko 50 ml
  • sól do smaku
  • jajko 1
  • pieprz czarny ziołowy
  • papryczka chili suszona ½
  • czosnek ząbki 2
  • Sos:
  • jogurt naturalny 100g
  • majonez 4 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • koperek 2 łyżki
  • cukier puder 2 szczypty
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kofta kebab z dziczyzny z sosem
Czerstwą bułkę namaczam w mleku. Gdy zmięknie odciskam i dodaję do mielonej dziczyzny. Przyprawiam solą oraz czarnym pieprzem. Wbijam jajko oraz dodaję pokruszoną suszoną papryczkę chili. Wyrabiam masę mięsną. Na desce formuję podłużne wałki. Następnie bez środek przeprowadzam kijek od szaszłyków. Rozgrzewam patelnię grillową i układam na niej uformowane kofty. Smażę z czterech stron po 4 minuty. Zabieram się za sos. Jogurt naturalny mieszam z majonezem. Czosnek bardzo drobno siekam. Wraz z koperkiem (mrożonym) dodaję do sosu jogurtowego. Doprawiam do smaku solą i cukrem pudrem. Mieszam ponownie. Po 20 minutowym pobycie w lodówce sos jest gotowy. Usmażone kofty podałem z przygotowanym sosem i surówką z białej kapusty. Można podawać również z bułką pita. Smacznego.
Kofta kebab z dziczyzny z sosem
Do mielonego mięsa z dzika dodajemy przypraway i dodatki
Kofta kebab z dziczyzny z sosem
Wyrabiamy i formujemy podłużne roladki
Kofta kebab z dziczyzny z sosem
Smażymy z czterech stron na patelni grillowej
Kofta kebab z dziczyzny z sosem
Składniki na sos czosnkowym łączymy ze sobą i mieszamy