Sposób przygotowania:
Kogut a' la Owernia
Przygotowanie:
Koguta zabija się łapiąc krew do szklanki z odrobiną octu lub czerwonego wina.Zmieszać,aby nie skrzepła.
Następnie opierzyć go,wymyć,podzielić na 5 części,obsmażyć na maśle zmieszanym z oliwą na kolor rumiany.Dodać 10 małych cebulek w całości,posiekaną pietruszkę,pokrajaną w kostkę słoninę oraz czosnek.Po krótkim przesmażeniu koguta z dodatkami skropić w rondlu kieliszkiem koniaku.
Kawałki koguta oprószyć mąką z znów przesmażyć 5 minut na małym ogniu.Rondel odstawić,wlać czerwone wino oraz biały rosół.Rondel przykryć i gotować koguta na małym ogniu 50-60 minut.Gdy mięso gotowe,przekłada się go do drugiego rondla i trzyma w cieple.Do pozostałego sosu,szybko mieszanego,wlewa się krew,doprawia solą i pieprzem i wkłada koguta.
Całość należy gotować jeszcze około 10 minut.Bułkę paryską pokrajać w trójkąty,przysmażyć obie strony na kolor rumiany.Koguta wyjmuje się na półmisek lub porcje na talerz i przybiera grzankami.Podaje się czerwone wino.
Koguta zabija się łapiąc krew do szklanki z odrobiną octu lub czerwonego wina.Zmieszać,aby nie skrzepła.
Następnie opierzyć go,wymyć,podzielić na 5 części,obsmażyć na maśle zmieszanym z oliwą na kolor rumiany.Dodać 10 małych cebulek w całości,posiekaną pietruszkę,pokrajaną w kostkę słoninę oraz czosnek.Po krótkim przesmażeniu koguta z dodatkami skropić w rondlu kieliszkiem koniaku.
Kawałki koguta oprószyć mąką z znów przesmażyć 5 minut na małym ogniu.Rondel odstawić,wlać czerwone wino oraz biały rosół.Rondel przykryć i gotować koguta na małym ogniu 50-60 minut.Gdy mięso gotowe,przekłada się go do drugiego rondla i trzyma w cieple.Do pozostałego sosu,szybko mieszanego,wlewa się krew,doprawia solą i pieprzem i wkłada koguta.
Całość należy gotować jeszcze około 10 minut.Bułkę paryską pokrajać w trójkąty,przysmażyć obie strony na kolor rumiany.Koguta wyjmuje się na półmisek lub porcje na talerz i przybiera grzankami.Podaje się czerwone wino.
Mysiunia