Kogut a' la Owernia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny i chrupiący kogucik

Kogut a' la Owernia

Składniki:

Kogut a' la Owernia

 

  • Składniki:
  • Koguty 2500g
  • Masło 150g
  • Oliwa
  • Cebula bardzo mała ( 10 sztuk)
  • Słonina 200g
  • Czosnek 10g
  • Pietruszka-nać
  • Koniak
  • Mąka 30g
  • Wino czerwone
  • Rosół biały
  • Bułka paryska 100g
  • Masło 50g
  • Ocet

Sposób przygotowania:

Kogut a' la Owernia
Przygotowanie:
Koguta zabija się łapiąc krew do szklanki z odrobiną octu lub czerwonego wina.Zmieszać,aby nie skrzepła.
Następnie opierzyć go,wymyć,podzielić na 5 części,obsmażyć na maśle zmieszanym z oliwą na kolor rumiany.Dodać 10 małych cebulek w całości,posiekaną pietruszkę,pokrajaną w kostkę słoninę oraz czosnek.Po krótkim przesmażeniu koguta z dodatkami skropić w rondlu kieliszkiem koniaku.
Kawałki koguta oprószyć mąką z znów przesmażyć 5 minut na małym ogniu.Rondel odstawić,wlać czerwone wino oraz biały rosół.Rondel przykryć i gotować koguta na małym ogniu 50-60 minut.Gdy mięso gotowe,przekłada się go do drugiego rondla i trzyma w cieple.Do pozostałego sosu,szybko mieszanego,wlewa się krew,doprawia solą i pieprzem i wkłada koguta.
Całość należy gotować jeszcze około 10 minut.Bułkę paryską pokrajać w trójkąty,przysmażyć obie strony na kolor rumiany.Koguta wyjmuje się na półmisek lub porcje na talerz i przybiera grzankami.Podaje się czerwone wino.