glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kokardki z bakłażanem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe, pyszne i niedrogie danie na każdą okazje :)

Kokardki z bakłażanem i mozzarellą

Składniki:

Kokardki z bakłażanem i mozzarellą

 

  • oliwa (ok 4 łyzki),
  • czosnek (2 ząbki),
  • 2 cebule,
  • 2 bakłazany,
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (ok 400g),
  • 300g makaronu typu kokardki,
  • 1 cała mozarella,
  • bazylia (2 duże łyżki),
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kokardki z bakłażanem i mozzarellą
Cebulę kroimy w krążki, czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni smażąc na wolnym ogniu ok 3 min. Bakłażany kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli smażąc ok 5 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki, całośc mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem do smaku oraz bazylią, dusimy pod przykryciem 15 min mieszając co jakiś czas. Makaron gotujemy do miękkości (czas i sposób podany na opakowaniu). Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy startą na dużych oczkach mozarellą.