dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybko, smacznie oraz proste w przygotowaniu danie na obiad lub podwieczorek.

Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym

 

  • 500 g makaronu kokardki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyż mąki
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa uniwersalna
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Kurczaka płuczemy i osuszamy. Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsypujemy przyprawą uniwersalną i bardzo obficie ziołami prowansalskimi. Mięso obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do mięsa dodajemy 3/4 szkl bulionu (1 kostka rosołowa rozpuszczona w 3/4 szkl gorącej wody), zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i zagotowujemy. Całość gotujemy ok 5 - 10 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka konieczność. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron.
Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy.
Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym
Mięso smażymy na rozgrzanym tluszczu na lekko złoty kolor.
Kokardki z sosem śmietanowo ziołowym
Do mięsa dodajemy bulion i śmietanę i całość chwilę gootujemy.