Sposób przygotowania:
Kokilkowa zapiekanka z jajkiem
Mięso przekładamy na patelnię i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju ( jeśli mięso zawiera dużo tłuszczu olej nie będzie konieczny ).
W czasie gdy mięso się smaży obrać, opłukać, osuszyć i drobno pokroić cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekać ( można go przecisnąć przez praskę).
Następnie dokładnie smarujemy wnętrze każdej kokilki cieniutką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodajemy do niego pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, curry, paprykę słodką szczyptę soli oraz do smaku ziół prowansalskich, oregano, bazylii i pieprzu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę i dusimy, aż całość mocno zgęstnieje.
Tak przygotowaną gorącą, masą napełniamy kokilki pamiętając, że na wierzch będziemy dawać jajko więc masy nie może być za dużo. Następnie do każdej kokilki ostrożne wbijamy jajko i posypujemy je szczyptą soli oraz pieprzu do smaku.
Wypełnione kokilki ostrożne wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180st przez 10 minut aż białko się zetnie.
U mnie trwało to 10 minut, bo mam stary piekarnik w innych nowoczesnych piekarnikach będzie krócej. Pod koniec zapiekania na wierzch jajka możemy położyć odrobinę masła.
Po wyjęciu kokilek z piekarnika tuż przed samym podaniem posypujemy jajko odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku.
Ze stoperem w ręce całość zajęła mniej niż 25 minut:)
W czasie gdy mięso się smaży obrać, opłukać, osuszyć i drobno pokroić cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekać ( można go przecisnąć przez praskę).
Następnie dokładnie smarujemy wnętrze każdej kokilki cieniutką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodajemy do niego pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, curry, paprykę słodką szczyptę soli oraz do smaku ziół prowansalskich, oregano, bazylii i pieprzu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę i dusimy, aż całość mocno zgęstnieje.
Tak przygotowaną gorącą, masą napełniamy kokilki pamiętając, że na wierzch będziemy dawać jajko więc masy nie może być za dużo. Następnie do każdej kokilki ostrożne wbijamy jajko i posypujemy je szczyptą soli oraz pieprzu do smaku.
Wypełnione kokilki ostrożne wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180st przez 10 minut aż białko się zetnie.
U mnie trwało to 10 minut, bo mam stary piekarnik w innych nowoczesnych piekarnikach będzie krócej. Pod koniec zapiekania na wierzch jajka możemy położyć odrobinę masła.
Po wyjęciu kokilek z piekarnika tuż przed samym podaniem posypujemy jajko odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku.
Ze stoperem w ręce całość zajęła mniej niż 25 minut:)
evita0007
darmiona
eluchap
misia5
Tit
misia5