SUPERPRZEPIS

Kokilkowa zapiekanka z jajkiem

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Kokilkowa zapiekanka z jajkiem Więcej zdjęć (5)

To mój debiut z kokilkami. Kupiłam je i musiałam je w końcu wypróbować:)

Składniki:

Kokilkowa zapiekanka z jajkiem

 

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czarny pieprz,
  • szczypta soli morskiej
  • 125ml wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 7 kokilek o pojemności 130ml
  • odrobina masła do delikatnego wysmarowania kokilek
  • trochę bardzo drobno zmielonej bułki tartej do lekkiego oprószenia kokilki
  • szczypiorek do przybrania

Sposób przygotowania:

Kokilkowa zapiekanka z jajkiem
Mięso przekładamy na patelnię i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju ( jeśli mięso zawiera dużo tłuszczu olej nie będzie konieczny ).



W czasie gdy mięso się smaży obrać, opłukać, osuszyć i drobno pokroić cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekać ( można go przecisnąć przez praskę).



Następnie dokładnie smarujemy wnętrze każdej kokilki cieniutką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodajemy do niego pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, curry, paprykę słodką szczyptę soli oraz do smaku ziół prowansalskich, oregano, bazylii i pieprzu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę i dusimy, aż całość mocno zgęstnieje.



Tak przygotowaną gorącą, masą napełniamy kokilki pamiętając, że na wierzch będziemy dawać jajko więc masy nie może być za dużo. Następnie do każdej kokilki ostrożne wbijamy jajko i posypujemy je szczyptą soli oraz pieprzu do smaku.



Wypełnione kokilki ostrożne wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180st przez 10 minut aż białko się zetnie.



U mnie trwało to 10 minut, bo mam stary piekarnik w innych nowoczesnych piekarnikach będzie krócej. Pod koniec zapiekania na wierzch jajka możemy położyć odrobinę masła.



Po wyjęciu kokilek z piekarnika tuż przed samym podaniem posypujemy jajko odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku.



Ze stoperem w ręce całość zajęła mniej niż 25 minut:)
Kokilkowa zapiekanka z jajkiem
Prawie wszystkie składniki do zrobienia zapiekanki
Kokilkowa zapiekanka z jajkiem
Dokładnie smarujemy wnętrze każdej kokilki cieniutką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Kokilkowa zapiekanka z jajkiem
Tak przygotowaną gorącą masą napełniamy kokilki
Kokilkowa zapiekanka z jajkiem
każdej kokilki ostrożne wbijamy jajko i posypujemy je szczyptą soli oraz pieprzu do smaku.