ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne ciasteczka do zrobienia po tłustym czwartku z białek, które zostaną po pieczeniu pączków

Kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosanki

 

  • 5 białek
  • 250g wiórek kokosowych (dzisiaj dałam 200 g białych i 50 g kolorowych)

 

  • 50g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • tabliczka czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pasuje i mleczna i gorzka)

Sposób przygotowania:

Kokosanki
1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy cukier i mieszamy by cukier się rozpuścił. 2. Dodajemy wiórki kokosowe- ja dodałam tylko białe. Zostawiamy by wystygły 3.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do niej wiórki z cukrem i masłem i na koniec wsypałam jeszcze te pomarańczowe i zamieszałam. Zależało mi by nie utraciły swojego koloru. Ta masa jest dość gęsta. 4. Kładziemy łyżeczką na papier pergaminowy na blasze 5. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni (wstawiamy do ciepłego piekarnika). 6. Po upieczeniu są miękkie, potem twardnieją. 7. Ja uwielbiam kokosanki w polewie czekoladowej i takie polecam. Smakują jak batonik bounty:)
Kokosanki
ale ja polecam polane czekoladą
Kokosanki
Masło rozpuszczamy w rondelku
Kokosanki
dodajemy cukier
Kokosanki
by się rozpuścił i dodajemy wiórki i mieszamy

Tagi:

czekolada