IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokosanki są miękkie i delikatne, najlepsze na drugi dzień.

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 jajko

 

  • 200g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • aromat arakowy

 

  • 1 szklanka wiórek kokosowych do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Wiórki kokosowe, cukier puder oraz aromat zmiksować za pomocą blendera.
Mąkę, sól oraz proszek do pieczenia wymieszać razem. Margarynę zmiksować z cukrem, do gładkiej masy dodać jajko oraz po łyżce mąki. Ciasto schłodzić w lodówce ok 10 min. Za ten czas nagrzać piekarnik. Formować w dłoni kulki a następnie panierować w wiórkach kokosowych i układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie w dość dużych odstępach. Piec ok 10-15 min na złoty kolorek w temp. 180°C. Smacznego !!

Tagi:

jajko jajka